Bio-Pro G

Apakah BIO PRO-G Proteoglycan ?

BIO PRO-G “Proteoglycan” mempunyai kandungan gula lebih dari 95%, jadi ini adalah polisakarida yang mengandung protein, yang terdiri dari rantai glikosaminoglikan dan polyglycosaminoglycans. Ringkasnya, proteoglikan di”Protein” merujuk kepada protein, dan “glikan” merujuk kepada polisakarida.

BIO PRO-G

Sebagai tambahan kepada proteoglikan yang kaya, ia juga digabungkan dengan peptida kolagen yang dihidrolisis, sel induk biji teratai dan akar bit, sehingga kita tidak hanya menjaga awet muda di luar, tetapi juga menjadikan sendi kita penuh dengan daya hidup.

Semua manusia  tinggal di bumi yang sama. Mengapa kita kelihatan lebih berusia dari orang lain?

Punca penuaan kulit boleh dibahagikan secara kasar kepada faktor dalaman dan luaran. Faktor intrinsik merangkumi genetik, sementara kebanyakan faktor luaran dapat dicegah, seperti pendedahan jangka panjang terhadap sinar ultraviolet dari matahari dan merokok. Terutama di bawah sinar matahari, ia adalah musuh terburuk kulit .Sinaran ultraviolet jangka panjang boleh menyebabkan banyak masalah pada kulit, seperti kerosakan sinar matahari, bintik-bintik gelap dan masalah pigmen, dan penuaan kulit. Ia juga boleh menyebabkan barah kulit, dan sebagainya.Melanin melindungi kulit dari kerosakan UV. Kulit yang cerah mempunyai melanin yang lebih sedikit, dan kerosakan pada sinar matahari lebih jelas Tetapi dengan peningkatan usia dan pendedahan UV jangka panjang, orang dengan lebih banyak melanin akan menghadapi lebih banyak bintik.Pada wanita pasca-menopaus, kerana serangkaian perubahan fisiologi yang disebabkan oleh penurunan tahap estrogen dalam badan, kulit semakin tua ..Selain kulit yang membuat kita kelihatan tua dan hilang keyakinan diri, ada juga kemerosotan separa yang membuat kita terseksa dan menyakitkan. Ini adalah “sendi” kami. Berapa umur sendi anda tahun ini? Pada masa lalu, artritis degeneratif dianggap sebagai penyakit orang tua dan tua. Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, secara klinikal didapati bahawa semakin banyak orang mengalami sakit sendi sakit pada usia muda. Penderitaan. Ahli ortopedik percaya bahawa ini berkait rapat dengan empat tabiat buruk dalam hidup yang mempercepat penuaan sendi!

Artritis degeneratif merujuk kepada pemakaian rawan artikular di bawah graviti jangka panjang, penebalan tulang keras subkondral, ubah bentuk sendi dan kehilangan keanjalan Dan keradangan pada sendi berlaku, mengakibatkan aktiviti yang terbatas, mempengaruhi kehidupan seharian. Di kalangan pesakit klinikal, artritis lutut degeneratif adalah yang paling biasa. Pesakit sering tidak dapat berjongkok atau naik dan turun tangga kerana sakit sendi dan ubah bentuk. Selagi mereka bergerak atau berdiri terlalu lama, mereka akan segera merasakan sakit dan kelemahan di lutut. Penderitaan di luar kata-kata.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun terakhir, secara klinikal telah diketahui bahawa orang moden pada umumnya mempunyai kecenderungan penuaan awal pada waktu awal. Ramai orang muda dan pertengahan umur sering mengadu sakit sendi dan kelemahan lutut sebelum usia 40. Tepat, apa sebabnya ” penuaan sendi” ini terjadi?

Bagaimana sendi kita boleh mengalami rosak?

Berikut ini adalah rangkuman dari empat tabiat buruk berikut, menyeru orang-orang untuk mewujudkan konsep yang betul untuk menikmati “kesihatan” kesihatan.

 

Tabiat Buruk 1-kurang senaman sederhana

  • Sebilangan orang mempunyai kesalahpahaman bahawa semakin banyak latihan lutut, semakin mudah untuk memakai. Sebenarnya, seperti kereta sudah lama dipandu, bahagiannya akan usang, tetapi jangan lupa bahawa kereta sudah lama tidak dipandu, tetapi enjinnya juga tidak akan dapat dinyalakan! Banyak kajian menunjukkan bahawa pelari maraton adalah orang yang paling ramai di dunia, tetapi jika dibandingkan dengan orang biasa, mereka kurang terdedah kepada degenerasi sendi. Kunci utama terletak pada kekuatan otot anggota badan bawah yang stabil, terutamanya kekuatan otot paha.Untuk sukan apa yang hendak dipilih? Perkara yang paling penting adalah melakukan apa yang anda boleh. Pesakit dengan degenerasi sendi lutut mesti memilih item senaman mengikut keadaan fizikal dan keadaan kesakitan mereka sendiri, dan berdasarkan prinsip tidak memburukkan lagi kesakitan. Bagi orang tua, senaman lembut seperti berjalan kaki, berbasikal, berenang, Tai Chi atau senam aerobik adalah disarankan

Tabiat Buruk 2-Membiarkan Tidak Terkawal

  • Menurut statistik, pesakit gemuk dengan BMI lebih daripada 30 berkemungkinan 7 kali lebih tinggi untuk menderita artritis degeneratif. Sendi lutut dikenakan beberapa kali kekuatan berat badan untuk melakukan aktiviti setiap hari. Sekiranya sendi lutut mempunyai berat badan berlebihan dan tidak mempunyai sokongan otot yang baik, ia akan mudah haus. Kajian biomekanik menunjukkan bahawa ketika kita berdiri, sendi lutut mempunyai berat yang hampir sama dengan berat badan kita. Berat badan kita 4 kali ganda ketika berjalan di tanah rata, 7 kali berat badan kita ketika mendaki, dan 15 kali berat badan kita yang sebenarnya ketika melompat.

Oleh itu, setiap kali orang yang berlebihan berat badan menurunkan 5 kg, beban pada sendi lutut dikurangkan sebanyak 20 kg ketika berjalan, dan beban dapat dikurangkan hingga 75 kg ketika melompat! Di samping itu, kajian juga menunjukkan bahawa pesakit dengan degenerasi sendi lutut dapat mengurangkan sakit lutut lebih dari separuh jika mereka kehilangan 15 paun (sekitar 7 kg). Ini dapat dilihat bahawa “kawalan berat badan” pasti merupakan salah satu muslihat terpenting untuk melambatkan degenerasi sendi lutut!

Tabiat buruk 3-ketagihan diet bergula

  • Pengambilan gula dan kanji yang berlebihan akhirnya ditukar menjadi lemak dan disimpan di dalam badan. Lebih-lebih lagi, selepas pengambilan gula, insulin darah akan meningkat dengan cepat. Gula-gula ini bukan sahaja akan ditukar menjadi minyak dan disimpan di dalam sel hati dan lemak, tetapi juga menjadikan makanan seterusnya lebih cenderung menjadi lapar, membentuk lingkaran setan dan akhirnya membawa kepada kegemukan. Selain itu, karbohidrat adalah sejenis bahan pro-radang di dalam badan, yang dengan mudah dapat membuat sendi yang sudah meradang menjadi lebih teruk.Ini dapat dilihat bahawa untuk mengawal berat badan, mengawal pengambilan gula dan kanji jauh lebih penting daripada kawalan pengambilan lemak. Sehubungan dengan itu, disarankan: pengambilan protein daging, sayur-sayuran, biji kacang dan beberapa buah yang cukup, sejumlah kecil pati, dan jangan makan gula halus.

Tabiat Buruk 4-Abaikan Kerosakan Sendi

  • Bukan sukan yang boleh menyebabkan kemerosotan sendi, tetapi kecederaan sukan! Sebilangan besar atlet dengan degenerasi sendi yang awal mempunyai sejarah kecederaan sukan. Oleh itu, disarankan agar orang ramai menangani kecederaan sukan secepat mungkin. Setelah rehat dan perlindungan yang betul, dan mendapat rawatan yang betul, kemungkinan terjadinya sekuel dapat diminimumkan. Ke paling rendah. Selain itu, kecederaan sendi lain seperti patah tulang intra-artikular yang disebabkan oleh kemalangan kereta, jatuh, dan kecederaan ligamen dan tendon juga dapat mempercepat degenerasi sendi. Orang tidak boleh lalai dan harus bekerjasama dengan doktor untuk rawatan dan pemulihan yang betul.

 

Bagaimana untuk mencegah artritis degeneratif?

Artritis degeneratif adalah jenis penyakit sendi manusia yang paling biasa. Ia secara langsung berkaitan dengan penuaan. Lesi utama adalah permukaan sentuhan sendi kedua tulang, yang disebut rawan artikular. Menderita artritis degeneratif melalui pemeriksaan sinar-X, dapat dilihat bahawa tulang rawan rosak dan melecet, permukaan sendi tidak rata, rongga sendi disempit, dan pengeluaran tulang punggung. Gejala utama artritis degeneratif adalah sakit, kekakuan, bengkak dan ubah bentuk. Apabila sendi digerakkan, bunyi geseran yang tidak normal sering terdengar.

Oleh kerana orang moden hidup lebih lama, hampir tidak dapat dielakkan menderita artritis degeneratif dalam hidup mereka. Cara mengurangkan atau menyembuhkan artritis degeneratif dan menikmati kehidupan dan senaman yang normal adalah masalah penting. Mengekalkan keadaan tulang rawan artikular yang sihat dan memperbaiki tulang rawan yang rosak tepat pada waktunya adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan penyiksaan artritis degeneratif. Rawan yang sihat memerlukan tiga perkara: Pertama, air sebagai pelincir dan khasiat. Kedua, “Proteoglycan” (Proteoglycan) yang menyerap dan menahan air. Ketiga, betulkan “kolagen” (kolagen) proteoglikan pada kedudukan yang betul dan baik.