Bio Blu-D

BIO BLU-D ?

BIO BLU-D Ini adalah makanan sihat yang menggabungkan 7 ramuan utama untuk menjaga kesihatan usus dan meningkatkan indeks kesihatan. Protein Spirulina(Phycocyanin), trigliserida rantai sederhana (MCT OIL), probiotik aktif, prebiotik, enzim pembersihan usus,Biji anggur dan vitamin C.

Seberapa pentingnya menjaga keseimbangan mikroorganisma usus?

Kesihatan usus yang baik berkait rapat dengan kesihatan individu secara keseluruhan. Hippocrates, bapa perubatan moden, pernah berkata: “Punca semua penyakit adalah 80% dari sel imun berada di dalam usus.

“Masalah umum yang berkaitan dengan sistem pencernaan termasuk penyakit radang usus (IBD), sindrom iritasi usus (IBS), cirit-birit, sembelit, dan distensi perut. Walaupun beberapa masalah pencernaan biasa jarang mengancam nyawa, jika sering terjadi, Terlalu kerap menjejaskan kualiti hidup seseorang secara serius. Dalam jangka masa panjang, mereka boleh menjadikan kesihatan anda sebagai lampu merah.

Kajian menunjukkan bahawa keseimbangan flora usus sangat penting untuk menjaga kesihatan usus dan keseluruhan. Anda dapat meningkatkan kesihatan usus dengan menyesuaikan keseimbangan flora usus dengan banyak cara, terutamanya melalui diet dan gaya hidup yang sihat. Oleh itu, anda mesti meluangkan masa untuk menjaga kesihatan usus anda.

Salah satu fungsi penting usus adalah mencerna makanan dan mendapatkan nutrien yang diperlukan oleh makanan dari makanan. Selain itu, usus juga dapat digunakan sebagai bagian dari sistem kekebalan tubuh, yang merupakan 80% mekanisme pertahanan tubuh.Usus adalah patch kekebalan sensor-Peyer (bahagian penting dari sistem imun mukosa usus)Di mana sahaja ia berada, ia memainkan peranan penting dalam mengenal pasti patogen berbahaya dalam usus dan merangsang tindak balas imun badan terhadap patogen ini, kerana usus adalah titik masuk pertama untuk patogen.

Nisbah bakteria baik dan buruk 85:15

Dalam menentukan kesihatan usus yang baik, faktor yang sering diabaikan tetapi sangat penting adalah mikroba yang terkumpul di dalam usus, flora usus. Flora usus terdiri daripada semua mikroba yang hidup dalam sistem pencernaan, termasuk bakteria ‘baik’ dan ‘buruk’. Apabila keseimbangan bakteria baik dan buruk kira-kira 85% bakteria baik dan 15% bakteria buruk, kesihatan usus yang baik dapat dijaga.

Walau bagaimanapun, keseimbangan mikroorganisma usus kadang-kadang terganggu, menyebabkan ketidakseimbangan mikroorganisma usus, yang sering menyebabkan pertumbuhan bakteria buruk yang tidak terkawal. Dadah, bahan kimia atau racun di persekitaran tempat tinggal, perubahan drastik dalam tabiat makan, alkoholisme, atau tekanan semuanya boleh menyebabkan ketidakseimbangan mikroorganisma usus. Gejalanya mungkin berbeza, termasuk bau mulut, sakit perut, sembelit, kembung dan cirit-birit

5 petua untuk melindungi kesihatan usus anda

Untuk menjaga kesihatan usus yang baik, sangat penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Petua berikut dapat membantu anda menjaga kesihatan usus:

  • Berusahalah untuk diet seimbang, sederhana dan pelbagai.
  • Makan makanan yang kaya dengan serat dan prebiotik.
  •  Makan makanan yang kaya dengan probiotik.
  • Ingatlah untuk minum air secukupnya.
  • Bersenam secara sederhana.

Peringatan hangat: “Pemeliharaan usus yang baik, kesihatan yang baik.”